martes, 23 de septiembre de 2014

Un exemple: la Vaga de la Canadenca de 1919

En el record i imaginari col·lectiu de la classe treballadora barcelonina figura un esdeveniment que ressalta sobre els altres: la vaga de la Canadenca de 1919. Es tracta d'una vaga solidària sense precedent en la qual va participar pràcticament la totalitat de les classes populars barcelonines.



Aquesta vaga es va iniciar el 5 de febrer de 1919 amb l'acomiadament de vuit treballadors d'oficines i es va acabar estenent a tota la fàbrica de la Canadenca. 

Els vaguistes van acudir a la CNT i aquesta va acceptar posar-se al capdavant del conflicte. El 21 de febrer Barcelona va quedar pràcticament sense subministrament elèctric. El 23 de febrer es van sumar a la vaga els obrers d'Energia Elèctrica de Catalunya, el 26 els de les companyies d'Aigua i Gas i el 3 de març els de la central elèctrica de Sant Adrià de Besòs. 

El 14 de març, després de 45 dies es van acceptar totes les condicions dels vaguistes i aquella mateixa nit van signar el nou conveni col·lectiu.


Les vages han de ser necessariament solidàries i necessiten de la implicació de les classes popular per tal que triomfin. 

Prenguem nota.

No hay comentarios:

Publicar un comentario